Menu
FANZINE.cz
Geekoviny

FanCity 2011: Nový festival fantastiky v Praze přitáhl stovky fanoušků

Jan Nohovec

Jan Nohovec

1. 11. 2011

O prodlouženém prázdninovém víkendu 26. až 30. října se v Praze konal festival her a fantastiky FanCity 2011. Přijelo množství fanoušků, zahraniční i domácí hosté.

Účastníci FanCity 2011 Foto: Karel Slabý, Topzine.cz

Kulturní centrum Novodvorská v Praze 4 tento víkend ožilo hrami, filmy, seriály, knihami a především fanoušky fantasy a sci-fi. Konal se tu první ročník festivalu FanCity, který navázal na tradici podzimních fantastických akcí v Chotěboři u Havlíčkova Brodu, odkud se ho tentokrát organizátoři rozhodli přesunout do hlavního města. To jim zajistilo kromě standardní účasti ortodoxních fanoušků i příchod mnoha rodičů s dětmi a dalších návštěvníků, kteří by do malého městečka na Vysočině rozhodně nepřijeli.

Děti, ale i dospělí účastníci ocenili především velkou hernu počítačových a konzolových her, které byly obsazené od časného rána až po pozdní noční hodiny. Možnost vyzkoušet Wii, Play Station 3, Guitar Hero, DDR nebo muzeum starých PC her, to všechno festival umožnil. V oblibě nezaostávalo ani volné hraní deskových a karetních her, jejichž principy zástupci vydavatelství hráčům ochotně vysvětlili. Hry byly samozřejmě na stáncích přítomných firem k zakoupení s festivalovými slevami.

Návštěvníci festivalu si mohli zahrát také deskové hry Foto: Karel Slabý, Topzine.cz

Největším lákadlem pro všechny se ovšem stali hosté, které zkušený tým, jenž organizuje i největší tuzemský Festival fantazie, přivezl ze zahraničí. Páteční odpoledne všem zúčastněným projasnila beseda se sympatickým a usměvavým představitelem Kocoura z britského sitcomu Červený trpaslík. Přítomné publikum se ho v rámci dvouhodinového pořadu mohlo zeptat, na co jen chtělo.

FOTO: Cosplay na FanCity 2011. Hvězdné války nebo Kryton?

Sál určený pro pořad s Kocourem nebyl největší, a tak praskal ve švech – podobně jako na besedě s druhou hvězdu festivalu, americkým hercem Tonym Amendolou, představitelem jaffského mistra Bra’taca ze seriálu Hvězdná brána. FanCity přivezlo do Česka i další dvě herečky – Georginu Leonidas z Harryho Pottera a Rekhu SharmuBattlestar Galactiky – ty ovšem doplatily na nešťastný čas jejich pořadů a insolventnost fanoušků, kteří už vyrazili na dva výše jmenované. Podobně na tom byl i český režisér Juraj Herz. I tyto besedy ovšem své publikum rozhodně neznudily.

FanCity 2011 očima Jana Chalupy:

Největší festival her a fantastiky FanCity byl poměrně příjemnou záležitostí. Přednášky byly zajímavé a navíc vedené lidmi, u kterých byl zřetelný fanouškovský zájem o danou problematiku. Vyzdvihl bych například přednášku o 50 filmových klasikách režiséra Walta Disneyho, která byla fundovaná, ale zároveň nikdy nesklouzla ke zbytečné odbornosti. Z hostů byl pro mě nejzajímavější režisér Juraj Herz, který mluvil o svém vztahu k hororu a svých zkušenostech s režírováním. Videorozhovor s ním zanedlouho umožníme shlédnout i našim čtenářům.

Samotný festival přesně v duchu svých předchůdců však nabízel mnohem více než velkou hernu a exkluzivní hosty. Několik nadupaných programových linií pokrylo zájmy všech fanoušků, od těch zaměřených na historii, přes klasický literární program zaštítěný naším magazínem, až po seriálovou linii, kde měli účastníci možnost objevit nové hity letošního podzimu nebo si například zazpívat oblíbené písně z muzikálových epizod populárních seriálů.

Tony Amendola na FanCity Foto: Karel Slabý, Topzine.cz

Korunu všemu nasadilo vtipné divadlo Pán prstenů: Hvězdné společenstvo, které promíchalo všechny možné fenomény a poslalo celé publikum několikrát do kolen, a již tradiční závěrečný ceremoniál Večer fantazie s bohatou tombolou, prodchnutý vzpomínkou na zesnulou spisovatelku Martinu Šrámkovou. V programu nesmělo chybět ani promítání celé filmové trilogie Pána prstenů v HD.

OBRAZEM: Fanoušci her a fantastiky mají v Praze ráj. Na FanCity 2011

Fanoušky, kteří se aktivně jezdí setkávat s ostatními, by jistě zajímalo, jak se nový FanCity vlastně lišil od zavedeného podzimního Festivalu fantazie Speciál. Letošní pražská varianta sice možná něco ztratila (možnost bavit se až do časných ranních hodin), ale mnohem více získala. Novou cílovou skupinu, možnost přivézt zahraniční hosty a snad také větší prestiž. Navzdory tomu, přátelská a komorní atmosféra tolik důležitá pro ortodoxní fanoušky conu zůstala. I nyní se mohli staří známí jednoduše posadit do pohodlných křesílek a poklábosit o obyčejných věcech i o třetí minutě páté epizody sedmé série svého oblíbeného seriálu.

Samotné ohlasy fanoušků, stejně jako autor této reportáže, zatím hodnotí nový FanCity jako velmi zdařilou akci, jejíž další ročník si rozhodně nenechají ujít. Už jenom kvůli tomu, aby zjistili, jakým způsobem organizátoři příště trumfnou letošní bohatý program.

FanCity, festival her a fantastiky, se konal ve dnech  od 26. do 30. října v KC Novodvorská na pražské Lhotce. Kromě mnoha přednášek a promítáni se zde nacházela velká herna počítačových a konzolových, ale i deskových a hudebních her.Magazín FANZINE.cz (při TOPZINE.cz) je hlavním mediálním partnerem akce. Sledujte náš speciál k této události.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

FanCity 2011: Nový festival fantastiky v Praze přitáhl stovky fanoušků

Hide picture